Der er noget, der ændrer sig i Henrik Vighs blik, så snart han kommer ind på Roskilde Festivals campingområde.
Før vi nåede ind på området, holdt han øjenkontakten og gik i et fast tempo. Nu flakker hans blik på jorden, og han stopper fra tid til anden op.
"Det er en arbejdsskade," siger kriminologiprofessoren og griner.
Igennem flere år er han kommet på Roskilde Festival for at blive klogere på, hvordan danskerne bruger illegale stoffer, hvilke stoffer de indtager og andre tendenser, der involverer narko.
Det arbejde inkluderer det, som de i forskningsgruppen kalder for 'skraldearkæologi'. Når de ser tegn på stoffer, samler de det op og registrerer det med billeder.
Derudover indsamler de spørgeskemaer fra QR-koder på toiletterne, laver interviews med stofbrugere og får testet spildevandet for at finde tegn på, hvilke stoffer der løber gennem gæsternes kroppe.
"Det er ikke, fordi Roskilde Festival er et samlingssted for narkomaner eller noget. Men det er et godt laboratorium for forskere som os, fordi det samler 130.000 festglade mennesker på meget lidt plads"
Og en af de tendenser, de er opmærksomme på, er opioider.
"Vi kan se, at der er ret mange af dem i omløb, og det undrer os faktisk. Især fordi Roskilde Festival jo er en fest. Og opioider er altså ikke særligt festlige."
Videnskab.dk har fulgt med Henrik Vigh ud på tur i festivalens campingområde for at blive klogere.
Videnskab.dk mødte også Henrik Vigh til sidste års Roskilde Festival. Dengang havde han lært et nyt ord, der indfangede en stigende tendens: 'LOL-drugging'.
Men adspurgt om der er noget særligt, han er opmærksom på i år, er det altså opioiderne. Det vil sige stærkt smertestillende medicin såsom oxycodon, fentanyl og tramadol.
"Det kan jo virkelig undre, at man tager på festival for så at tage de her piller, der får en til at 'kokse' helt ned og bare ligge i sit telt og koge i 40 grader," forklarer Henrik Vigh, der forsøger at overdøve en fest i en af campene, der åbenlyst ikke er på beroligende medicin.
"En del af forklaringen er jo, at nogle simpelthen er afhængige af den her medicin, og den afhængighed kan skyldes forskellige ting. Og så har de det også med på festivalen."
Blandt dem, der besvarede sidste års spørgeskemaundersøgelse på festivalen, havde 4,4 procent taget illegale opioider - enten under eller udenfor Roskilde Festival.
Selvom det tal ikke er repræsentativt for hele befolkningen, falder det nogenlunde i hak med en undersøgelse fra Rockwool Fonden, der viser, at 4 procent af unge mellem 15 og 19 år har indtaget opioider inden for det seneste år.
Faktisk skiller opioider sig også ud fra fra andre illegale stoffer, idet der er en nogenlunde lige fordeling af brugere mellem kønnene. Ved alle andre stoffer er mændene i overtal.
Men afhængighed er næppe den eneste forklaring, påpeger han.
Vi når til en af festivalpladsens mange toiletvogne, som spiller en central rolle i undersøgelserne, der hvert år udføres af Kriminologisk Observatorium på Københavns Universitet.
For det første bliver der hver dag lavet spildevandsprøver, hvor retskemikerne kan se, hvilke stoffer der er løbet igennem festivalgæsternes system.
"Men det gælder selvfølgelig kun dem, der bruger toiletterne eller pissoiret," påpeger Henrik Vigh.
Men da han åbner døren, kan man se et andet vigtigt værktøj. En QR-kode med overskriften 'STOFFER?' - et trick, som også bruges, når man faktisk gerne vil forhandle stoffer.
"Der er nogle, der bliver skuffede, fordi de faktisk tror, at man kan købe stoffer via linket," griner Henrik Vigh.
Sidste år besvarede 326 gæster spørgeskemaerne fra toiletterne. Samtidig går Henrik Vigh og hans kolleger rundt på pladsen og laver interviews med personer, der enten fremstår påvirkede af stoffer eller ser ud, som om de snart bliver det.
Især det har givet endnu et mere generelt bud på, hvorfor opioiderne er begyndt at fylde så meget, som de gør.
"Vi kan se, at flere er ude i det, vi kalder for polybrug. Altså hvor man enten tager flere stoffer samtidi...
Show More
Show Less