Slimmer Presteren Podcast cover art

Slimmer Presteren Podcast

Slimmer Presteren Podcast

By: Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen
Listen for free

About this listen

Over sport, onderzoek en innovatie. Jouw wekelijkse kop koffie met wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en middle-aged-man-in-lycra Gerrit Heijkoop. Voor mensen die hun grenzen willen verleggen, maar daarbij de grens tussen 'onzin' en 'zinvol' niet uit het oog willen verliezen.Copyright 2025 Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen Hygiene & Healthy Living Running & Jogging
Episodes
  • Hoe herken je het volgende wielertalent? Deep Dive over het promotie-onderzoek van Dr. Jens Voet
    Jul 11 2025

    Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Hoe herken je het volgende wielertalent? Deep Dive over het promotie-onderzoek van Dr. Jens Voet

    INLEIDING:

    De Tour de France is in volle gang en seizoen 11 van de podcast zit erop. Maar we laten je niet zonder inspiratie achter! In deze extra lange bonusaflevering duiken we diep in het onderwerp talentontwikkeling in het wielrennen.


    Samen met bewegingswetenschapper én wielercoach Jens Voet bespreken we zijn promotieonderzoek aan de VU Amsterdam. Wat maakt een jonge renner écht klaar voor het profpeloton? Welke rol speelt vermoeidheid in het onderscheiden van talent? En waarom is het zo lastig om de volgende Pogacar of Van der Poel vroeg te herkennen?


    Voor iedereen die wielrennen volgt met een wetenschappelijke bril, of gewoon wil weten wat er schuilgaat achter het succes van de toppers in de Tour, is dit een fascinerend gesprek.


    Luister nu, tijdens je vakantierit of luie middag in de zon.



    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    1. Wie is Jens Voet?

    Jens Voet is bewegingswetenschapper, wielercoach en vers gepromoveerd onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op 6 mei 2025 verdedigde hij zijn proefschrift Gearing up for greatness, waarin hij zich boog over talentherkenning en -ontwikkeling in het professionele wielrennen.

    Zelf begon hij als jonge renner bij ZRTC Theo Middelkamp, maar inmiddels is hij actief als coach en performance-analist bij de U23-ploeg van het Zwitserse Tudor Pro Cycling Team. Eerder werkte hij onder meer als trainer bij Metec en liep hij stage bij het toenmalige Team Sunweb. Jens combineert wetenschappelijke inzichten met praktijkervaring uit het peloton, en is daarmee een unieke stem in het debat over wat een wielertalent écht succesvol maakt.

    2. Wat maakt iemand een écht wielertalent, volgens het onderzoek van Jens?

    Volgens Jens Voet is het niet het piekvermogen of de sprintkracht dat het verschil maakt tussen talent en top. Wat wél het verschil maakt, is het vermogen om onder vermoeidheid hoge prestaties te blijven leveren – wat hij “durability” noemt.

    Veel jonge renners kunnen indrukwekkende waardes trappen in een test of wedstrijd van 20 minuten. Maar pas na een uur volle bak koers, wanneer vermoeidheid intreedt, zie je wie echt boven komt drijven. Toppers kunnen dan nog steeds diep gaan en herstellen, waar anderen terugvallen. Talentherkenning vraagt dus om andere meetmomenten en een andere bril.

    3. Waarom is het zo moeilijk om toekomstig wielertalent vroeg te herkennen?

    Een van de grote problemen in talentherkenning is het onderscheid tussen “early bloomers” en duurzame talenten. Jens laat zien dat veel jonge renners die opvallen in de jeugd door fysieke voorsprong, bijvoorbeeld omdat ze eerder in de puberteit zijn, later niet per se doorstromen naar het profniveau.

    Andersom geldt dat laatbloeiers vaak onterecht worden overgeslagen. Omdat traditionele selectiemomenten (zoals nationale kampioenschappen) kortdurend zijn en piekprestaties belonen, missen we vaak de taaie, duurzame talenten die in het echte werk tot bloei zouden komen.

    4. Wat betekent dit voor talentontwikkeling in het wielrennen?

    De bevindingen van Jens vragen om een fundamentele herziening van hoe we met talenten omgaan. Selectiecriteria zouden minder moeten draaien om momentopnames, en meer om ontwikkeling over tijd.

    Ook herstelvermogen en mentale weerbaarheid zouden een grotere rol moeten spelen in de beoordeling. Jens pleit niet voor een compleet andere aanpak, maar wel voor meer nuance: laat jonge renners zich op verschillende...

    Show More Show Less
    1 hr and 19 mins
  • Slimmer bewegen met een rolstoel als trainingstool bij ASM Masters of Movement
    Jul 4 2025

    Dit is de 231e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer bewegen met een rolstoel als trainingstool bij ASM Masters of Movement

    INLEIDING:

    Bewegen met een rolstoel? Dat is toch alleen relevant als je een beperking hebt? Niet dus, ontdekten Gerrit en Jurgen tijdens een bijzondere Masters of Movement avond van het Athletic Skills Model.

    Ze stapten zelf in een rolstoel, zowel op een skills-parcours, als in een potje rugby, en leerden binnen een paar minuten meer over motoriek, timing en balans dan in een hele maand hardlopen.

    De inzichten van Paralympisch sporters Reda Haouam en Mustafa Jebari maakten diepe indruk. Net als de visie van bewegingswetenschapper Thomas Janssen: iedereen, valide of niet, zou af en toe van rol moeten wisselen.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    Wat leer je als valide sporter van bewegen met een rolstoel?

    Je wordt je bewust van bewegingen die normaal vanzelf gaan. In een rolstoel moet je opnieuw leren sturen, remmen en je lichaam coördineren. Dat traint je motoriek en maakt je een veelzijdigere sporter.


    Waarom is spelenderwijs leren in een rolstoel zo effectief?

    Omdat het spel je dwingt tot actie. In plaats van uitleg krijg je directe ervaring. Reda en Mustafa lieten zien dat je door doen, fouten maken en aanpassen veel sneller leert dan via theorie.


    Wat maakt een rolstoel zo'n goede tool voor motorisch leren?

    Het is een totaal nieuwe context. Je zintuigen, balans en timing worden op de proef gesteld. Dat stimuleert aanpassingsvermogen en vergroot je bewustzijn van hoe je beweegt, precies wat motorisch leren vraagt.


    Hoe past het ASM deze ervaring in binnen het bredere beweegaanbod?

    Volgens Jorick Hendriksen hoort dit thuis in een veelzijdig beweeglandschap. Door af en toe iets radicaal anders te doen, vergroot je je beweegrepertoire en train je eigenschappen die bijdragen aan blessurevrij en slim bewegen.


    Wat nam prof. Thomas Janssen waar over rolstoelvaardigheid?

    Zelfs mensen die dagelijks in een rolstoel zitten, moeten blijven trainen om vaardig te blijven. Dat onderstreept hoe complex en waardevol die vaardigheid is, en hoeveel er nog te winnen valt voor sporters en coaches die hiermee oefenen.



    Handige bronnen en links:

    Alle eerdere afleveringen van de Masters of Movement: https://slimmer-presteren-podcast.nl/tag/masters-of-movement/

    Alle informatie over ASM: https://www.athleticskillsmodel.nl/

    De website van Paralympic Science Support NL: https://www.paralympicsciencesupport.nl/


    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

    Zie ook:

    WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

    INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

    LinkedIn:

    Show More Show Less
    58 mins
  • Innovatie in de wielersport: Wedstrijden voor recreatieve wielrenners
    Jun 27 2025

    Dit is de 230e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Innovatie in de wielersport: Wedstrijden voor recreatieve wielrenners

    INLEIDING:

    Zou jij durven starten in een échte koers?

    Gerrit en Jurgen deden het. Geen profwedstrijd, maar een officiële KNWU-instapkoers voor recreatieve wielrenners. Op een afgesloten parcours, met rugnummers, een peloton en… flink wat spanning.

    Hoe voelt het om ineens te moeten positioneren? Wat leer je over je lijf en je hoofd als het tempo omhoog gaat? En is dit misschien wel dé manier om jezelf opnieuw uit te dagen als fanatieke fietser?


    In deze aflevering hoor je alles over de ervaring, de valkuilen én waarom dit een aanrader is voor iedereen die meer uit z’n wielerhobby wil halen.


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:

    Wat maakt een KNWU-instapkoers anders dan een toertocht?

    In een toertocht rij je vaak op eigen tempo, zonder wedstrijdelement. Een instapkoers is juist bedoeld om wedstrijdervaring op te doen, maar dan zonder de harde selectie of het hoge niveau van officiële elitekoersen. Het parcours is afgesloten, er is een startschot, en je rijdt in een echt peloton. Dat maakt het spannend, leerzaam en uitdagend, ook als je geen podiumambities hebt.

    Is zo’n wedstrijd wel veilig voor recreanten?

    Ja, veiligheid staat juist centraal in dit type koers. Deelnemers zijn meestal recreatieve wielrenners met een vergelijkbare insteek: ervaring opdoen in een veilige omgeving. Het parcours is afgesloten, en er rijden begeleiders mee die zorgen voor structuur, aanwijzingen geven en de snelheid bewaken. Daardoor ontstaat er een gecontroleerde setting waarin je het peloton kunt leren kennen zonder dat het onvoorspelbaar of gevaarlijk voelt.

    Wat leer je van meedoen aan een echte wielerwedstrijd?

    Meer dan je denkt. Niet alleen over fysieke dingen zoals tempo’s volhouden of versnellingen kiezen, maar ook over focus, positioneren en koersinzicht. Je merkt hoe een groep reageert, hoe gaten vallen, en wat het betekent om ‘op het elastiek’ te zitten. Die ervaring neem je mee in al je toekomstige trainingen en tochten.

    Heeft een wedstrijd nut voor wie niet de snelste is?

    Absoluut. Het gaat niet om winnen, maar om leren en beleven. Zelfs als je halverwege het peloton uit zakt, leer je hoe jouw lichaam reageert onder druk. En het gevoel van samen starten, strijden en finishen maakt het tot een unieke ervaring. Voor veel recreatieve wielrenners is dit precies wat ze nodig hebben om weer nieuwe motivatie te vinden.


    Handige bronnen en links:

    Aflevering 1 waarin we nogal kritisch over de vermogensmeter waren: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/de-vermogensmeter-zorg-of-zegen/

    Aflevering 38 over het vermogensprofiel: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/sprinter-allrounder-of-puncheur-wat-voor-wielrenner-ben-jij-check-je-power-speed-profile/

    Aflevering 30 over innovaties in het wielrennen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/innovaties-in-het-wielrennen-zijn-ze-allemaal-zo-nuttig/

    Aflevering 60 over aerodynamica:

    Show More Show Less
    52 mins
No reviews yet